Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η κατασκηνωτική περίοδος
στην Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένου 2012
 
      
Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου συνεχίζονται και φέτος στην Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας οι παιδικές εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις. Οι κασκηνώσεις στην Ι. Μονή Βρυωμένου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 2 Ιουλίου και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 13 Ιουλίου. Περίπου τριάντα παιδιά από την Ενορία Κάτω Χωριού Ιεράπετρας και από άλλες Ενορίες της Μηροπολιτικής περιφέρειας (της πόλεως Ιεράπετρας, Κεντρίου, Ζάκρου κ.α.) φιλοξενούνται σε μία κατασκηνωτική περίοδο υπό την καθοδήγηση του Αιδεσιμολ. π. Γεωργίου Μανθαιάκη. Οι χώροι της Μονής ξαναζωντάνεψαν και φέτος από τις χαρούμενες φωνές μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του πρώτων τάξεων του Γυμνασίου, που παρακολουθούν τα μαθήματα των Κατηχητικών Συνάξεων. Το γεμάτο ημερήσιο πρόγραμμά τους ξεκινά με την έπαρση της σημαίας και την πρωινή προσευχή και κλείνει με το Απόδειπνο. Πέρα από την κοινή προσευχή τα παιδιά ακολουθούν ένα πλούσιο πρόγραμμα με ευκαιρίες αληθινής ψυχαγωγίας με εκπαιδευτικά  παιχνίδια, θετρικά σκέτς, διαγωνισμούς, ύμνους και τραγούδια. Ακόμα, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 8/7/2012 και να ακούσουν το «Αγιογραφικό ανάγνωσμα», κάτω από την σκιά του πυκνού φυλλώματος των δέντρων στον περίβολο της Μονής.
 

Το βράδυ της Τετάρτης 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε βραδιά κρητικού χορού και τραγουδιού στον αύλειο χώρο του μοναστηριού. Το συγκρότημα των Κων/νου Χειλά (λύρα), Σήφη Πατεράκη (λαούτο) και Νίκου  Πυθαρούλη (τουμπερλεκι-τραγούδι) διασκέδασαν αφιλοκερδώς τα παιδιά με παραδοσιακή κρητική μουσική. Τα παιδιά των κατασκηνώσεων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδησαν στον αύλειο χώρο  της Μονής κάτω από το φεγγαρόφωτο και τον έναστρο ουρανό. Προηγήθηκε η ακολουθία του Εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και συμμετείχαν Κληρικοί της τοπικής Εκκλησίας και γονείς των παιδιών.  
 

Ο τραγουδιστής Νικ. Πυθαρούλης στο ξεκίνημα της βραδιάς ευχαρίστησε για την πρόσκληση να διασκεδάσουν τα παιδιά με παραδοσιακή μουσική και μετέφερε τα αλησμόνητα βιώματα και παιδικές αναμνήσεις από τη συμμετοχή του στο Κατηχητικό Σχολείο και στις κατασκηνώσεις της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και από τον ιερό αυτό χώρο της Ιεράς Μονής Βρυωμένου. Στο ίδιο χώρο μετά το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα προσφέρθηκε το δείπνο, που ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, ο οποίος πρόσφερε στα παιδιά γλυκίσματα και παγωτά. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης απένειμε αναμνηστικά στα παιδιά και τους πρόσφερε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Ι. Μητροπόλεως με το παιδικό έντυπο «Κοντά στον Χριστό» και το φυλλάδιο «Η Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένης», που εξέδωσε πρόσφατα η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, καταγράφοντας την ιστορική διαδρομή του ιστορικού μοναστηριού της Επαρχίας Ιεράπετρας.
 

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ευγένιος μιλώντας στα παιδιά  υπογράμμισε την προσφορά της Εκκλησίας στα νειάτα με τη λειτουργία κατασκηνωτικών περιόδων στις Ιερές Μονές Βρυωμένου για τα μικρότερα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου και Παναγίας Φανερωμένης για τους μαθητές των Νεανικών Συνάξεων αντίστοιχα σε μια εποχή αποδόμησης θεσμών και ιδανικών, που χάνονται οι αξίες και οι παραδόσεις.
 
Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος δίνεται η μοναδική ευκαιρία στα παιδιά των Ενοριακών Κατηχητικών Συνάξεων να κοινωνικοποιούνται και να γνωρίζουν τον κοινοτικό τρόπο ζωής συμβιώνοντας αδελφικά με τα άλλα παιδιά μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της εκκλησιαστικής κατασκήνωσης. Μακρυά από την οθόνη της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του ηλεκτρινικού υπολογιστή, για περίπου δύο εβδομάδες σε εικοσιτετράωρη βάση έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την εκκλησιαστική ζωή και να αναπτύξουν φιλίες θεμελιωμένες στο σύνδεσμο της χριστανικής αγάπης και της κοινοβιακής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου