Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

 ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣH
ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΡΥΩΜΕΝΟΥ 2010
 

Το διάστημα από την Τετάρτη 7 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 15 Ιουλίου λειτούργησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις στους χώρους της Ιεράς Μονής Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας, υπό την ευθύνη του Αιδεσιμολ. Οικονόμου π. Γεωργίου Μανθαιάκη, Εφημερίου της Ενορίας Κάτω Χωριού Ιεράπετρας.
Η κατασκήνωση έδωσε τη δυνατότητα σε τριάντα ένα (31) μαθητές της πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης, αγόρια και κορίτσια έως δεκαέξι χρονών που συμμετείχαν στα μαθήματα του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας Κάτω Χωριού, Ενοριών της πόλης της Ιεράπετρας, καθώς και της Ενορίας Ζάκρου Σητείας, να ζήσουν ξέγνοιαστες στιγμές και παράλληλα να βιώσουν εμπειρικά τις αλήθειες της χριστιανικής πίστεως.
Την κατασκήνωση επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης 13/7 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, προσφέροντας παγωτά στα παιδιά, το καθένα από τα οποία του έδωσε από ένα ιδιόχειρο έργο του που φιλοτέχνησε κατά την ώρα εκμάθησης ζωγραφικής στην κατασκήνωση.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στο Καθολικό της Μονής, όπου τον προσφώνησε κατάλληλα ο π. Γεώργιος Μανθαιάκης. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος απευθυνόμενος προς τα παιδιά σημείωσε ότι «οι παιδικές και νεανικές κατασκηνώσεις με την κοινωτική ζωή και το κοινοβιακό πνεύμα σε εικοσιτετράωρη βάση σε αυτό τον ιερό, ιστορικό και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους χώρο συμβάλλουν στην σωστή κοινωνικοποίηση και στην καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των καλοκαιρινών διακοπών. Η επαφή με τη φύση, η απεξάρτηση από την τηλεόραση, η ολιγοήμερη διαμονή μακριά από τους γονείς σε ένα ασφαλές περιβάλλον, οι συλλογικές δραστηριότητες και το ομαδικό παιχνίδι καλλιεργούν την κοινοτική συνείδηση και τη σωστή επικοινωνία, δημιουργουργώντας άρρηκτους δεσμούς φιλίας μεταξύ των παιδιών. Ταυτόχρονα, όμως, προσφέρονται πολλές ευκαιρίες για βιωματική προσέγγιση του μυστηρίου της χριστιανικής πίστεως, όπως είναι η τακτική προσευχή, το καθημερινό αγιογραφικό ανάγνωσμα, η συμμετοχή στις ακολουθίες του νυχθημέρου, στον Όρθρο, τον Εσπερινό, το Απόδειπνο, καθώς και τα μυστήρια της ιεράς Εξομολογήσεως και της θείας Ευχαριστίας μυούν τα παιδιά της κατασκήνωσης στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας αποτελώντας ένα ταχύρυθμο Κατηχητικό Σχολείο, το οποίο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη και στην καρδιά αυτών που συμμετέχουν».
Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης παρακολούθησε την προβολή παιδικού DVD σχετικά με τις προλήψεις και ακολούθησε η ταινία κινούμενων σχεδίων «Ψάχνοντας τον Νέμο», την προβολή του οποίου επιμελήθηκε ο κ. Μιχαήλ Τσακιράκης, Θεολόγος καθηγητής του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, με την τεχνική υποστήριξη του Αρχιδιακόνου Αμβροσίου Σκαρβέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την οκταήμερη κατασκηνωτική περίοδο και διαμονή τους στην Ιερά Μονή Βρυωμένου τα παιδιά συμμετείχαν σε δύο Θείες Λευτουργίες (της Κυριακής 11/7 και της Τετάρτης 14/7), προσήλθαν προαιρετικά στο Μυστήριο της θείας Εξομολογήσεως, άκουγαν καθημερινά «τον Λόγο του Θεού κάτω από τη σκιά των δέντρων», έκαναν παρατεταγμένοι την πρωινή έπαρση και την απογευματική υποστολή της σημαίας ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο, ασκήθηκαν σε διάφορες αθλοπαιδείες (όπως πιγκ-πογκ, ποδόσφαιρο), ψυχαγωγήθηκαν με διαγωνισμούς και βραβεία τραγουδιού, ανέκδοτων, ζωγραφικής κ.α., έπαιξαν επιτραπέζια παιγνίδια, έκαναν οδοιπορία μέχρι τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού της Ενορίας Σταυρού στην τοποθεσία «Αναβάλλουσα», όπου απέλευσαν τη μοναδική θέα προς το Κρητικό και το Λυβικό πέλαγος.
Ακόμα, όλα τα παιδιά της κατασκήνωσης συμμετείχαν υπό την επίβλεψη των ομαδαρχών σε τέσσερις ομάδες: α) θείας λατρείας (για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του Ιερού Ναού), β) αγάπης (για τη διακονία και την ευταξία της τράπεζας), γ) κατασκηνωτικού χώρου και δ) ψυχαγωγίας, μαθαίνοντας ύμνους, ψαλτοτράγουδα και συνθήματα από την Αρχηγό της Κατασκήνωσης. Επίσης, το απόγευμα του Σαββάτου 10/7 έμαθαν τα μυστικά της αγιογραφίας από τον αγιογράφο κ. Νικ. Γρινιεζάκη και έγινε αναφορά στη θεολογία των εικόνων, ως «βιβλίων των αγραμμάτων» από τον Αιδεσιμολ. π. Γεώργιο Μανθαιάκη, ενώ την επόμενη ημέρα το πρωί δέχθηκαν την επίσκεψη των γονέων τους, με τους οποίους συμμετείχαν στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και συνέφαγαν το μεσημέρι στην τράπεζα της Μονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου