Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΡΥΩΜΕΝΟΥ (5-16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011)
Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε φέτος η κατασκηνωτική περίοδος των Κατηχητικών συνάξεων της Ενορίας Κάτω Χωριού στην Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας.
Από τις 5 έως και τις 16 Ιουλίου, 36 συνολικά αγόρια και κορίτσια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, αλλά και από άλλες Ενορίες της Μητροπολιτικής περιφέρειάς μας φιλοξενήθηκαν στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον της Μονής, με ψυχαγωγικό και διδακτικό πρόγραμμα.
Η φετινή κατασκήνωση ήταν αφιερωμένη στην Υπεραγία Παναγία και είχε το όνομα «Η πάντων χαρά». Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, που η καθεμιά τους είχε το όνομα ενός από τα μοναστήρια και τα προσκυνήματα της περιοχής.
Το πρόγραμμα της ημέρας ξεκινούσε με την ακολουθία του Όρθρου. Ακολουθούσε η έπαρση της ελληνικής σημαίας και το πρωινό. Στη συνέχεια οι ομάδες ασχολούνταν με τα διακονήματα της ημέρας. Βοηθούσαν στην ετοιμασία της τραπεζαρίας, καθάριζαν την αυλή της Μονής, ευτρέπιζαν την εκκλησία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλα τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Μετά τα διακονήματα και κάτω από τη σκιά των δέντρων γινόταν συζήτηση για θέματα γύρω από τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Έπειτα τα παιδιά είχαν ελεύθερο χρόνο, πριν ασχοληθούν με την εκμάθηση ύμνων και κατασκηνωτικών τραγουδιών.
Το απογευματινό πρόγραμμα είχε ομαδικά παιχνίδια, ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν και αθλητικοί αγώνες με την επωνυμία «Βρυωμένεια». Οι αγώνες περιλάμβαναν δρόμο ταχύτητας, ανώμαλο δρόμο, σφαιροβολία και πινκ-πονκ.
Στις 8:00΄μ.μ. τελούνταν η ακολουθία του Εσπερινού και μετά την υποστολή της σημαίας ακολουθούσε το δείπνο, στο τέλος του οποίου μία ομάδα παιδιών ψυχαγωγούσε τους υπόλοιπους με παιχνίδια, ανέκδοτα και τραγούδια. Το πρόγραμμα της ημέρας έκλεινε με την ακολουθία του Αποδείπνου.
Την Παρασκευή 8 Ιουλίου τα παιδιά της κατασκήνωσης έφτιαξαν πρόσφορα και είχαν την ευκαιρία να δουν τον τρόπο παρασκευής, αλλά και να διδαχθούν το συμβολισμό του.
Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε πεζοπορία-ανάβαση στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού της ομώνυμης Ενορίας, απ᾿ όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μεραμβέλλου και το Λυβικό πέλαγος.
Την Πέμπτη 14 Ιουλίου με την παρουσία γονέων και φίλων των παιδιών, έγινε η γιορτή της κατασκήνωσης. Ο κ. Μιχ. Τσακιράκης, Θεολόγος καθηγητής, παρουσίασε ταινίες σχετικά με τους τοπικούς νεομάρυρες και εθνομάρτυρες, καθώς και για την ηρωϊκή Ροδάνθη Κριτσοτοπούλα. Επίσης, προβλήθηκε και η ταινία «Το ψυχοψυχουλάκι», διακευή του ομώνυμου βιβλίου, που γυρίστηκε από τα παιδιά της κατασκήνωσής μας.
Το Σάββατο 16 Ιουλίου τα παιδιά, γεμάτα από πολύτιμες εμπειρίες και ανεξίτηλα βιώματα από τη συμμετοχή τους στην ενδεκαήμερη εκκλησιαστική κατασκήνωση, αναχώρησαν για τα σπίτια τους με την ευχή να ξαναβρεθούν και την επόμενη χρονιά στον ίδιο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου